


BahceSehirOyunda




Twitch.tv Yayını İçin Gerekli Bilgiler
(SMG,OBS,Mobot,Dashboard,Twitch Partnership)
İlk olarak kontrol paneli ve profilinizi düzenleyerek işe başlayalım. Kontrol panelinizi açmak için Twitch ana sayfasından kullanıcı adınıza tıklayarak, Gösterge Panelini seçin. Karşınıza böyle bir ekran gelecek. Bu yayına başlık koy kısmından yayına bir isim verelim. Oynadığınız oyuna göre başlık tamamen size kalmış. Ancak ben ilk yayın olduğu için başlığı Test Yayını olarak adlandırmanızı öneririm. Sonuçta yayına başladığınızda oynadığınız oyuna ve izleyici sayısına göre bir sıralama alacaksınız ve insanlar kanala gelecek. Arada reset atacağınız, OBS ayarlarınızı yapacağınız bu yayın da terslikler olursa, Test yayını altında sorun olmaz. Diğer türlü insanlar başka bir yayıncıya geçiş yapabilir. Herneyse devam edelim. Yayını adlandırdık. Sıra oynadığımız oyunu seçmeye geldi. Yayın başlığının altında Oynuyor seçeneğinin yanındaki kutucuğa, oynadığımız oyunu yazıyoruz. Twitch otomatik olarak oyunumuzu buluyor. Bizde oyunun adına tıklayıp oyunumuzu seçmiş oluyoruz. İşin ufak kısımlarını halletik. Şimdi OBS programını açarak Yayına Başla butonuna tıklayalım. Gösterge panelimizide sayfayı yenileyerek gözleyelim. İnternet hızınıza bağlı olarak OBS'de açık olan ekran gösterge panelinize geç veya erken yansıyabilir. Şu anda en basit haliyle yayına hazırız. İşin süslemesi kaldı geriye.
Çalan Şarkının Ekranda Belirmesi
Çoğu yayında dinlediğiniz müzik hoşunuza gidiyor ve merak ediyorsunuz. İzleyicileriniz de müzik listenizi merak ediyor olabilir. Bunu profilinizden nasıl paylaşacağınızı ayrı olarak anlatacağım ancak önce SMG adlı programı sizlere tanıtayım. İlk olarak programı indirelim. Tıklayın
Açılan sitede kırmızı kutuyla işaretli olan Dowload Now kısmına tıklayın. Ardından SMG 1,63 Beta.zip yazan yere tıklayın ve programı indirin. Porgram adından anlaşıldığı gibi Beta. Yani ufak tefek sorunları var ancak yazılımcısı sürekli update ederek bişeyler yapmaya çalışıyor. Kullanımı çok basit.
-
İndirilen dosyayı Rar'dan çıkarın.
-
SMG.exe adlı dosyayı çalıştırın.
-
Programı çıkardığınız dosyada current_song.txt adlı metin belgesinin olduğuna dikkat edin.
Programı OBS ile kullanmak için;
-
OBS'yi açın.
-
Kaynaklar kısmında boş bir yere sağ tık ve metin işaretleyin.
-
Açılan Metin penceresinde, aşağıda Dosyadan Metin Kullan seçeneğini işaretleyin.
-
Gözet butonundan SMG'yi kurduğumuz klasördeki current_song.txt adlı klasörü işaretleyin.
-
Hepsi bu.
Tekrar hatırlatmakta fayda var. SMG programı beta sürecinde olduğu için bazı playlistler ile orantılı çalışımıyor. Spotify, Groveshark v.b sitelerle de orantılı değil. O nedenle ben size youtube kullanmanızı öneririm. Biraz zaman alacak ama, mevcut playlistinizi youtube'dan tekrar oluşturmanız gerekecek. :(
Son olarak SMG programından Select Your music player sekmesinden youtube işaretliyoruz. Start'a basıyoruz. Çalan şarkı ekranda belirdikten sonra, yazının boyutu ve çeşitli ayarlamalar için;
-
OBS ana ekranından, Kaynaklar sekmesindeki Metin'e çift tıklıyoruz.
-
Burada yazı tipi, karakter büyüklüğü, alt tarafta kayan yazı hızı gibi ayarlamaları yapıyoruz.
-
Tamam'a tıklıyoruz. Son olarak ufak tefek ayarlamalara ihtiyaç duyarsanız, Metin sekmesi işaretliyken, Sahneyi Düzenle butonuna tıklayıp, yazımızı oradan oraya sürükleyip, ufalttırıp, büyüte biliyoruz. Artık çalan şarkı ne? gibi sorular sonra izleyicilerimizi kanaldan banlıyoruz yada banlatııyoruz. Ama bunun için bir kanal yöneticisine ihtiyacımız olacak. Yada bir bot'a.
Mobot, Xanbot,Tuxbot, saltyBot(bu şakaydı) Gibi Botları kanalımıza ekleme.
Başlangıçta kanalımızda izleyici sayısı düşük olacağı için, birini moderatör olarak atamak çok mantıklı değil. Ancak sizin kanalınızdan moderatörlük yapacak arkadaşlarınız varsa onlar ne iyi arkadaştır ne iyi kişilerdir. Ben size Twitch'in kendi bünyesinde barındırdığı ve sizi birçok komut yazmaktan yada kodlamaktan kurtacak olan Mobot ile tanıştırayım. Bu linkten Mobot sayfasını açıyoruz ve Takip ediyoruz. Tıklayın.
Kanalın altındaki Mobot Dashboard kısmına tıklayın. Karşımıza böyle bir ekran gelecek.
Burasıda Gösterge panelinizle aynı işlevi gören bir panel. Ancak burada chat komutlarını ve ek kodlarıda kontrol edebiliyoruz. Mobot'u chatimize çağırmak için, sağdaki Join butonuna tıklıyoruz. Chat ekranımızın altında bulunan (3 çizgili olan) Viever List kısmına tıklıyoruz ve kanalımızda Mobot var mı yok mu diye kontrol ediyoruz. Yok ise kendisini Mod ilan etmemiz gerek. Chat'e /mod mobot yazıyoruz ve chat ekranımızı gözlüyoruz.
nformationModerator status granted. mesajını gördükten sonra, izleyici listemizi tekrardan gözden geçiriyoruz. Moderatörler kısmında Mobot'u görmeniz gerekli. Normalde bu işlemden sonra görürsünüz. Kanalımızda artık Mod görevini üstlenecek bir Bot var. Var ama ne işler yapacak?
Sağ üstte bulunan Spam Filters seçeneğini seçiyoruz. Spam Filter settings işaretliyoruz. Sonra sırasıyla;
Excessive use of caps
-
Settings
-
Display Announcemetn Message: İşaretli
-
Message: Buraya, kanalınızdaki bir izleyici çok fazla büyük harf kullanırsa alacağı uyarı Mesajını yazabilirsiniz.
-
Warn Users before timing them out: Bu kısmı açıldığı gibi bırakın.
-
Save ve kapatıyoruz.
Banned words ON
Excessive use of emotes
-
Kappa gibi emotionslarında bir sınırı olmalı. Burada onu belirleyelim.
-
Settings
-
Display Announcemetn Message: İşaretli
-
Message: Çok fazla sembol kullanma gibi bir mesaj yazabilirsiniz.
Fake purges
-
Mesajınız silindi- banlandınız gibi fake yazı yazan izleyicileri dövüyoruz burada.
-
Setttings
-
Display Announcemetn Message: İşaretli
-
Message: Tamamen Size Bırakıyorum
Links
-
Link paylaşımını açmak ve kapatmak için kullanılan bir komut. Yapmanız gereken ayarlar yine aynı. Kullanmak yada kullanmamak size kalmış
Kalan ayarları da isteğiniz üzerine aynı şekilde düzenleyebilirsiniz. Geldik işin en civcivli bölümüne.
Commands
Commands, izleyicilerinizin chat bölümüne "!" işaretinden sonra yazdıkları komutlara denir. Her komut Mobot'un farklı bir işleviyle cevap vermesi anlamına gelir. Commands sekmemizin en altındaki boşluğa uptime yazalım ve create 'e basalım. Açılan ekran da Display text : Şu kadar zamandır yayındayım yazalım. Display format: "Time since the stream started" seçeneğini işaretleyelim ve save yapalım. Chat'e gelerek !uptime yazarak komutumuzu doğrulayalım. Mobot bize komutun karşılığı olan yayın süresini söyleyecek. Bu ekranda birçok komut eklemeniz mümkün Ben en temel bilgileri veriyorum.
Özetle Mobot'u, SMG'yi tanıdık. Aslında baya bi yol aldınız. Bu arada unutmadan söylemekte fayda var, Mobot her zaman kanalınızda kalmayabilir. Her yayın öncesi onu kanala Join butonu ile çağırmalısınız. Son olarak twitch profilinizi ayarlamaya geldi sıra.
Profil Ayarları
Twitch üzerinden kullanıcı adımıza tıklayarak kanalımıza gidiyoruz. Ben kendi yapmaya çalıştığım kanal üzerinden anlatayım. Sizin karşınıza daha boş bir ekran gelecek.
Panelleri Düzenle'yi Açık hale getiriyoruz. Panel Title: Panel Başlığımız. Bu başlıkla ilgili bir fotoğraf var ise Add İmage kısmından ekliyoruz. Son olarak fotoğrafa tıklandığında izleyiciyi bir sayfa yönlendirmek istiyorsanız İmage Link To: seçeneğine linki yapıştırıyoruz. Description: Kısmı ise yazmak istediğiniz açıklama metni için. Bu şekilde ihtiyacınız kadar panel ekleyebilirsiniz. Ekleyeceğiniz fotolar 320p genişliğini geçmeyecek şekilde olmalıdır. Photoshop biliyorsanız yada bilen birini tanıyorsanız işler daha da kolaylaşacaktır. Panelimiz de hazır. Son olarak Yayınımızın üstündeki adımıza tıklıyoruz. Buradan profil resmimizi, profildeki fon resmimizi değiştirebiliriz. Resim altından varsa profilimize eklemek istediğimiz bir notu ekleyebiliriz.
Twitch Partnership/ Twitch Partnerliği
Twich.tv'de izlediğiniz çoğu yayında, Abone Ol butonu bulunur. Ayrıca sizin henüz kullanamadığınız, videonuzun altında, Low-Medium-High-Source video ayarlarını, sadece Twitch partnerliği sayesinde izleyicilerinize kullandırabilirsiniz. Yani yayın yaparken video ayarlarını aramayın. Twitch partnerliği almak için öncelikle başvuru yapmalısınız. Detaylı bilgi için Tıklayın
Formu doldurun. Ne şekilde yayın yapacaksınız, yayınızında neler olacak, haftada kaç gün ve saat yayın yapacaksınız bunları açıklama kısmında yazın. İster ilk yayınınızda ister daha sonra başvuru yapın. Değerlendirme neye göre yapılıyor bende bilemedim. Bunu neden yazdım, 15 izleyicisi olupta partnerlik almış yayıncılar var. Yani çekinmeyin.
Twitch.tv Yayını İçin Gerekli Bilgiler bunlardan ibaret. Baya da dil döktüm sanırım. Aklınıza takılan sorular için yorum yazabilir, Blog iletişim formunu kullanabilirsiniz. Ayrıca kanal ayarlarınızdan sonra linkinizi de paylaşabilirsiniz

